Gratis tool voor fotobewerking

Anno 2020 heeft bijna iedereen een smartphone met camera op zak, en ook digitale fototoestellen zijn er in alle prijsklassen. Fotografie was dus nooit zo toegankelijk als vandaag, maar hoe geef je gemaakte foto’s dat extraatje dat maakt dat ze eruit springen? Het loont om je beelden te bewerken. We overlopen enkele gratis tools die dat mogelijk maken.

Gimp (voor computer)

De volledige functionaliteit van Photoshop, zonder dat je het geld ervoor op tafel moet leggen: dat is GIMP. Dit open source softwarepakket is voor gevorderde gebruikers, en bevat alle mogelijkheden voor professionele beeldbewerking. De software bestaat voor Windows, Mac en Linux.
Het is niet simpel om jezelf aan te leren, maar voor wie enigszins vertrouwd is met Photoshop is de gebruikersomgeving erg herkenbaar.

https://www.gimp.org

GIMP

Adobe Photoshop Express (voor mobiele apparaten)

Op je smartphone of tablet foto’s bewerken? Dat kan met Adobe Photoshop Express. Hoewel het een uitgeklede versie van Photoshop is, kan je in de app kwalitatieve bewerkingen uitvoeren zoals contrast, verzadiging, belichting en witbalans. Ook kan je collages maken.
Vanuit de app kan je je beelden vlot delen op sociale media en je Google Foto’s.

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adobe.psmobile&hl=en_US

Apple: https://apps.apple.com/us/app/photoshop-express-photo-editor/id331975235

Adobe

Canva (voor mobiele apparaten en computer)

Op zoek naar een app die simpel in gebruik is, en waarmee je zowel standaard beeldbewerkingen kan doen als leuke social media posts of uitnodigingen maken? Dan is er Canva. De gratis versie bevat de meeste functionaliteiten die een startende gebruiker nodig heeft, bijvoorbeeld teksten en vormen toevoegen, filters toepassen, of helderheid en contrast aanpassen. Samengevat: een veelzijdige oplossing voor wie snelle resultaten wenst.

Online versie voor computer: https://www.canva.com

Android: https://play.google.com/store/search?q=canva

Apple: https://apps.apple.com/us/app/canva-graphic-design-video/id897446215

Canva