Wat kunnen Facebook-statistieken je vertellen?

Heel wat kwb-afdelingen hebben een Facebook-pagina, dus de jouwe misschien ook. Vraag je je wel eens af hoe ‘succesvol’ je pagina is, of hoeveel mensen je ermee bereikt? Dan loont het de moeite om eens in je statistieken te duiken. Wij zetten de belangrijkste parameters voor je op een rijtje, maar eerst …

Waar vind je die statistieken?

Wanneer je (mede)beheerder bent van een Facebook-pagina en naar die pagina gaat, zie je links een ‘extra’ kolom, met daarin onder meer ‘statistieken’. De interessantste info vind je bij ‘Overzicht’ en ‘Inhoud’ onder het subkopje ‘Inhoud’. Vervolgens kan je bovenaan rechts de periode aanpassen waarvoor je de statistieken wil zien.

Promoblog Facebook-statistieken afb. 1
Promoblog Facebook-statistieken afb. 2

Welke statistieken zijn er, en wat betekenen ze?

Onder ‘overzicht’ vind je de volgende informatie:

Betrokkenheid geeft de interactie aan: hoeveel mensen gemiddeld op je berichten klikken, reageren (zowel in tekst als met een duimpje, hartje …) of ze delen. Let op: hier wordt een mediaangemiddelde gebruikt; een zeer slecht scorend (of net zeer goed scorend) bericht heeft dus een relatief grote impact op je betrokkenheid. Wanneer bericht A 20 acties veroorzaakt, bericht B 7 en bericht C 55, is je mediaan 20, terwijl je gemiddeld op 27, 3 ligt.

Het bereik van je pagina is het totaal aantal mensen dat een bericht van jouw pagina zag voorbijkomen op het scherm. (Het bereik van een specifiek bericht, dat je bij ‘inhoud’ kan vinden, is uiteraard het aantal mensen dat dit specifieke bericht zag.) Je bereik is afhankelijk van hoe ‘goed’ je berichten zijn, en dat beslist Facebook dan weer op basis van de betrokkenheid van je vorige berichten. Om veel mensen te (blijven) bereiken is het dus belangrijk berichten te plaatsen die je volgers leuk vinden én regelmatig berichten te plaatsen. Post je weinig, dan verkleint de kans dat je volgers je berichten te zien krijgen.
Wie af en toe berichten promoot, zal ook zien dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen ‘organisch’ (normaal, onbetaalde) en ‘betaald’ bereik (wanneer je een bericht promoot).

Je kan er ook zien welk berichttype (tekst, tekst + afbeelding, tekst + link) het meeste betrokkenheid (en bereik) genereert. Zo zie je makkelijk wat voor soort berichten je volgers het leukst vinden. Dit betekent echter zeker niet dat je enkel nog maar dit soort berichten moet gaan posten, want afwisseling blijft belangrijk!
Scroll je nog iets naar onder, dan zie je ook je drie berichten:

  • het bericht met het meeste bereik
  • het bericht met de meeste opmerkingen
  • het bericht met de meeste duimpje, hartje …-reacties

Dit kan je interessante info geven over welk(e soort) berichten aanslaan bij je doelgroep, en waarmee je interactie creëert.

‘Inhoud’ geeft je een handig overzicht met het tijdstip, het bereik, de betrokkenheid en de verschillende interacties van al je berichten. Bovendien kan je er sorteren op elk criterium door op het pijltje ernaast te drukken. Zo kan je afzonderlijk zien welk bericht het meest bereik had, welk het meeste vind-ik-leuks of andere emoticon-reacties kreeg, welk het meest werd gedeeld … Belangrijk om weten: de aantallen die je in dit overzicht ziet zijn de som van de acties op je oorspronkelijk bericht en eventueel gedeelde berichten. Bijvoorbeeld: je post een bericht dat een lid ook op zijn eigen pagina deelt. Op jullie pagina krijgt het bericht 9 duimpjes, en op de pagina van het lid 2. Je zal in je cijfers dan ‘11’ zien bij ‘vind-ik-leuks’ en reacties. (Geschreven reacties worden hier ‘opmerkingen’ genoemd.)

Tip: Sorteer eens op elk criterium, kijk wat de drie (of vier, vijf) topberichten zijn en zoek er een rode draad in. Misschien zijn je gedeelde berichten altijd foto’s van activiteiten, of zijn alle berichten met de meeste ‘likes’ tussen 18u en 20u geplaatst? Dit soort informatie is nuttig om mee aan de slag te gaan. Dit betekent echter niet dat je vanaf nu enkel nog foto’s moet posten, of ’s avonds berichten plaatsen. Het kan wel zeker zinvol dit dan vaker te doen. Blijf echter voor afwisseling in je soort berichten en tijdstippen zorgen, en bekijk je statistieken regelmatig. (Wist je trouwens dat ’s avonds berichten posten niet perse betekent dat je ’s avonds nog achter je computer moet kruipen? Facebook laat je namelijk heel eenvoudig berichten plannen via planner.)

Promoblog Facebook-statistieken afb. 3

Heb je nog een vraag, is er iets onduidelijk, of wil je meer weten? Mail naar raak@kwb.be.