Over kleuren – leren combineren

Je las op deze blog al over kleurensystemen en je ontdekte de kleurencodes die kwb vaak gebruikt. Maar wat als je zelf wilt beginnen te experimenteren, door kleuren te combineren? De kleurencirkel biedt hierbij houvast:

kleurencirkel

Er zijn grofweg drie manieren waarop je kleuren kan combineren:

  • Toon op toon: Ook wel “monochromatic” genoemd. Je vertrekt vanuit éénzelfde kleurtoon, maar voegt hieraan verschillende gradaties wit toe.
    monochromatic
  • Harmonieus: Kies je kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel? Het resultaat oogt rustig en evenwichtig.harmonieus
  • Contrasterend: Door kleuren te kiezen die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel, kom je tot een krachtig, levendig geheel. Je publicatie valt hierdoor op, maar kan ook druk ogen.
    contrasterend

In elk van de drie gevallen is het nuttig één kleur als vertrekpunt te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld een opvallende kleur uit een foto zijn, die je gebruikt in je publicatie. In de meeste grafische toepassingen kan je die “samplen” uit de afbeelding. Vervolgens zoek je bij deze aanvullende kleuren bij je basiskleur.
Een erg handig instrument hiervoor is “Palletton“, een webtool die je toelaat met enkele muisklikken kleurcombinaties te maken. Hierbij worden de kleuren ook hexadecimaal en in RGB-code weergegeven, zodat je ze in je grafisch programma kan gebruiken.

Enkele voorbeelden van kleurcombinaties, op basis van één basiskleur uit een afbeelding. In dit geval het rood uit de appel.
vb_colorscheme1

vb_colorscheme2

vb_colorscheme3