Mooiere foto’s maken doe je zo!

Je kwb-activiteiten en -evenementen, die wil je graag mooi in beeld brengen. Zo kan je deelnemers via jullie site, Facebook-pagina of krantje laten terugblikken, en heb je beelden om in de toekomst eenzelfde activiteit te promoten. Mooie foto’s maken is echter, zeker met een smartphone, een vak apart. We geven je dan ook graag wat tips ’n tricks! (Belangrijk: sommige van de functies of instellingen die hieronder worden besproken zijn enkel van toepassing op smartphones.)

Compositie

Het lijkt logisch en is eenvoudig om je onderwerp gewoon in het midden van je foto te zetten, maar door het anders aan te pakken creëer je vaak een leuker beeld, dat meer in het oog springt.

De regel van derden

Op je camera of smartphone kan je bij je instellingen ‘raster’ selecteren, waardoor er op je scherm een raster met negen vakken komt te staan. Door de focus van je foto op een van de snijpunten te zetten, zet je je onderwerp meer links of rechts, waardoor je aan de andere kant meer ruimte creëert. Die ‘witruimte’ (die niet letterlijk wit hoeft te zijn, uiteraard) geeft rust maar kan ook – bij een eenvoudige, min of meer effen achtergrond – gebruikt worden om tekst op te zetten (let er goed op dat de kleur van je tekst voldoende contrasteert met de achtergrond, en niet vloekt met de rest van je foto)

Kikker- of vogelperspectief

Trek je onderwerp eens van onder uit, door te hurken of te gaan zitten of liggen, of van bovenaf, door op een stoel, tafel of andere verhoog te gaan staan.
Extra tip: ook vanaf de grond horizontaal een beeld maken, op ‘grondhoogte’ kan interessante foto’s opleveren. Probeer het maar eens!

Symmetrie

Creëer een ‘spiegelbeeld’ door aan beide kanten van je foto min of meer hetzelfde beeld te hebben, vb. iemand pal in het midden tussen twee (even grote) bomen.

Kader het in

Probeer eens een ‘extra’ kader binnen je foto te zoeken of maken. Dit kan een natuurlijk kader zijn, bijvoorbeeld een deel van een boom of de stijlen van een deur, of een element dat je zelf aan de foto toevoegt, vb. met een emmer zonder bodem, een oude schilderijkader …

Contrast

Ook spelen met tegenstellingen zoals licht-schaduw of contrasterende kleuren (rood-groen, bijvoorbeeld) kan je foto een extraatje geven.

Diepte

Meer depte brengen in je foto is ook altijd interessant. Dit kan je doen door een duidelijke voorgrond te creëren …

… of door te werken met lijnen, die kijkers automatisch geneigd zullen zijn te volgen.

Extra tip: hou altijd rekening met de kijkrichting. Wanneer iemand aan de rechterkant van je foto naar links kijkt, en dus naar een punt buiten de foto, wordt ook de blik van kijker automatisch weg van de foto getrokken. Mensen zijn immers geneigd de kijkrichting van anderen te volgen.

Licht

De flits gebruiken is over het algemeen niet zo’n goed idee, je foto zal al snel overbelicht zijn. Uiteraard maak je best gewoon een foto in helder, natuurlijk licht, maar dat kan natuurlijk niet altijd. Enkele alternatieven zijn:

  • De lichtmeting gebruiken: op het schermpje van je smartphone staat er een zonnetje. Dit kan je verschuiven om het lichtaccent op een ander deel van je foto te leggen.
  • Je kan ook HDR of High Dynamic Range instellen. Je camera maakt dan automatisch meerdere foto’s met verschillende belichtingen, die het vervolgens combineert tot één foto. Dit kan de belichting van je foto ten goede komen.

Scherpstelling

Zorg voor stabiliteit door een statief te gebruiken, ergens op te leunen …

Stel scherp op de focus van je foto door op die plek te tikken. Inzoomen doe je met voeten, en niet met je vingers. Kan je met je voeten niet meer verder? Dan doe je er beter aan om vandaaruit een foto te maken en die later bij te snijden, dan om handmatig in te zoomen. Inzoomen (zeker met je smartphone) vermindert de kwaliteit van je foto immers drastisch!

Belangrijk is ook dat je voor een focuspunt zorgt (bijna altijd de titel van je activiteit). Zorg dat dit focuspunt het meest opvalt voor wie je affiche voor het eerst ziet, en dat de aandacht er makkelijk naar toe getrokken wordt. Dat kan door lettergrootte en kleurgebruik, maar zeker ook door errond voldoende witruimte te voorzien (waar geen tekst staat).

En tot slot …

Verken en experimenteer! Neem de tijd om te ontdekken welke knoppen en instellingen je camera of smartphone allemaal heeft, en ga er mee aan de slag. Doe dit bij voorkeur niet meteen op een activiteit waar je mooie foto’s van wil, maar ga gewoon eens de straat op voor wat oefenbeelden. Veel succes!

Nog vragen hierover, of een andere communicatievraag? We staan voor je klaar via raak@kwb.be.