6 sites met gratis foto’s

Je weet waarschijnlijk wel dat goede foto’s belangrijk zijn in je communicatie. Een post met een pakkende foto zal bijvoorbeeld sneller gelezen worden dan een post zonder foto. Maar je hebt niet steeds een goede foto die bij je boodschap past. En zomaar een foto gebruiken die je op het internet vindt, is geen optie: de meeste foto’s zijn namelijk auteursrechterlijk beschermd.

Gelukkig zijn er ook sites die foto’s aanbieden die je wél zonder beperkingen mag gebruiken. Dit zijn foto’s met een Creatieve Commons Zero-licentie (CCO): foto’s waarvan de maker alle auteursrechten afgestaan heeft en die dus vrij gebruikt mogen worden, zonder beperkingen.

1. Pexels

Op Pexels vind je bijzonder veel foto’s die rechtenvrij zijn, gebruikt mogen worden voor commercieel en niet-commercieel gebruik en aangepast mogen worden. Vermelding van de auteur hoeft niet.

www.pexels.com

2. Stocksnap

Op de site van Stocksnap vind je – naast de gewone zoekfunctie – ook handige hulpmiddeltjes, zoals een indeling per categorie, rangschikken volgens populariteit, zien welke foto’s trending zijn…

https://stocksnap.io

3. Pixabay

Niet minder dan 500.000 rechtenvrije foto’s en illustraties zijn te vinden op Pixabay: een goudmijn voor wie op zoek is naar foto’s die vrij gebruikt mogen worden.

https://pixabay.com

4. Negative space

Ben je op zoek naar een knappe foto die bijvoorbeeld qua kleur bij je site of post past? Die vind je in enkele seconden zeker op Negative Space! Ook hier: bijzonder veel CCO-foto’s.

https://negativespace.co

5. Unsplash

Bijzonder veel foto’s die je zomaar mag gebruiken. Je vindt er gegarandeerd alles wat je zoekt.

https://unsplash.com

6. Een uitsmijter – Gratisography

Op zoek naar een gekke foto? Neem zeker eens een kijkje op Gratisography – het aanbod is niet zo groot, maar er zitten zeker eye-catchers tussen die je post of artikel laten opvallen!

https://gratisography.com